dissabte, 23 d’octubre de 2010

Pa de cereals fet a casa

PA ACABAT DE FER
Fer-se el pa un mateix té moltes avantatges:  no s'asseca; el podem tenir tota la setmana a la panera del pa; hi podem posar la quantitat de sal que nosaltres volguem; podem crear moltes fantasies; i sempre en podem tenir de congelat "per si de cas".

L'atzar ha volgut que, en deixar-me una màquina de fer pa, hagi tornat a amassar-me jo mateix el pa.  Pel que he pogut constatar, la màquina de fer pa pot ser un bon sistema per tenir pa "acabat de fer" cada dia, però algunes "tècniques" es perden.  Per a mi, la més important, és la d'amassar.

Treballar el pa a mà estem projectant la nostra energia i el nostre calor corporal a un ingredient que ens ve de la terra: el blat.  Sense cap pretensió d'entrar en el món holístic energètic i emocional, sóc del parer que, amb els mateixos ingredients, cada ú de nosaltres obtindrà un resultat diferent de la massa i del seu comportament en el forn.  

Per tant, si ens fem el pa nosaltres mateixos, és important dedicar temps a amassar i a tenir cura de la "bola" crua prèvia a la cocció.

Per aconseguir els ingredients, us recomano que aneu a ca'l flequer, al que tingueu més confiança, i li comenteu que voleu fer pa i que us ensenyi quines són les millors farines que li podeu comprar.  Jo vaig anar al de Sant Pere Pescador, en Jaume, i em va recomanar tres farines, amb les quals puc jugar:  farina de blat sense blanquejar 00; farina de blat 00 amb cereals incorporats; farina negra integral (en aquest cas, haureu de doblar la quantitat de llevat ja que les farines integrals no tenen tanta força; farina de força.  També aprofiteu per comprar llevat de parís, així ja el tindreu per si voleu fer coques, madalenes, pizzes, etc.  El llevat es pot guardar al congelador per a d'altres ocasions ja que les pastilles són de 500 grams.

UTENSILIS:
  • Un bol
  • Una safata de forn
  • Un forn
  • Una balança
  • Un tamissador
  • Un mesurador
INGREDIENTS:
  • 400 grs de farina de cereals
  • 50 grs de farina de blat no blanquejada 00
  • 50 grs de farina de força
  • 250 grs d'aigua
  • 20 cl d'oli d'oliva
  • 20 grs de sal
  • 15 grs de llevat de parís
  • 7 grs de sucre
PROCEDIMENT:


PANETS ESPERANT LA SEGONA LLEVA
  1. Barregem les tres farines i les tamissem dins del bol
  2. Escalfem l'aigua fins que arribi a 35ºC - 42ºC (la manera més fàcil és fer bullir la meitat de l'aigua i afegir-li l'altra meitat amb aigua freda de nevera)
  3. Esmicolem el llevat de parís i el posem a 2 tot barrejant-ho perquè aboserveixi tota l'aigua
  4. Posem la sal, el sucre i l'oli a 1.  Ho barregem amb la mà
  5. Ajuntem 3 i 4 i anem barrejant
  6. ARA ÉS EL MOMENT MÉS IMPORTANT:  AMASSAR.  Hem d'amassar durant una mitja horeta perquè tot el gluten quedi ben repartit.  No hem de clavar els dits a la massa, treballem sempre amb el palmell.  La manera més escaient és estirar la massa cap endavant amb la mà dreta (pels que som dretans) i amb l'esquerra ens ajudem per tornar-la a recollir i portar-la cap a nosaltres:  estirar endavant, tornar enrere.  D'aquesta manera, obtindreu una bola totalment homogènia, sense cap escletxa ni foradet.
  7. Untem la bola amb oli d'oliva i la posem en el bol.  Tapem el bol amb un drap de cuina i esperem unes 2-3 hores fins que la massa ha crescut el doble.
  8. Un cop passat aquest temps i que la massa ha crescut, tanquem la mà com si volguéssim donar un cop de puny a la massa i, amb suavitat, apretem la massa amb els nusos dels dits cap endins i tornem a amassar, de manera gentil, durant uns dos o tres minuts.
  9. Ara ja podem posar la massa en un motlle o fer-ne panets, o barretes.  Jo he optat per fer-ne panets.  Un cop hem fet els panets, el posem damunt la safata del forn, amb una mica de farina perquè no s'enganxi a la base, i ho tornem a tapar amb el drap i esperem uns 45 minuts perquè la massa torni a créixer.
  10. Precalentem el forn a 200ºC
  11. Quan la massa ha crescut per segona vegada i han passat els 45 minuts, ja ho podem posar al forn, a uns 190ºC, uns 35-40 minuts o fins que la cuina us faci olor a pa cuit.  Ho traiem del forn i ho deixem refredar a temperatura ambient.
CLICADA D'ULL -->  Pots afegir herbes, ceba, all, espècies, formatge, olives esmicolades... tot allò que t'abelleixi a la massa, en el punt 4.  Els millors restaurants es fan el pa ells mateixos.  Si mai aneu a un restaurant gastronòmic, demaneu les farines de què fan el seu pa.  Descobrireu un món ple de sensacions!

BONA MASSA, BONA CUITA I BONA SUCA-MULLA!

2 comentaris:

  1. gràcies al teu comentari he descobert aquest bloc tan nou i tan prometedor. molta sort en aquesta aventura, segur que et donarà moltes satisfaccions. i gràcies també per haver-te fet seguidor de 'cuinar és generós', ets el que fa centi m'ha fet molta il·lusió que coincidís amb un blocaire que comença amb tanta empenta.
    felicitats i sort!

    ResponElimina
  2. Gràcies Manel... Bé, de fet, tot queda entre Manel's, no? Em va encantar el teu blog. A més, és una manera de passar una recepta ben "quotidiana", em va entusiasmar i, en sèrio, des d'aquí casa meu, sentia l'olor d'aquell arròs tan... aix, paro, que ja babejo. Una abraçada!

    ResponElimina

Gràcies per haver-me llegit. Digues-me alguna cosa!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...