dilluns, 11 d’octubre de 2010

Patates rosses

PATATES ROSSES DAMUNT DE PAPER DE CUINA
A nosaltres ens agrada anomenar-les així: PATATES ROSSES... El català, en aquest sentit, hi ha volgut veure una mica de sensualitat... Ja sabem que les rosses sempre han cridat més l'atenció que les morenes, segurament degut a les primeres turistes nòrdiques que ens arribaven a les platges de la Costa Brava a finals dels anys '50 i ens ensenyaven alguna cosa més que les de la terra.  En qualsevol cas, no conec cap llengua que les anomeni així, gairebé totes les anomenen PATATES FREGIDES, en fracès "des frites" i en anglès "French Fries"... tot i que els americans, arran de la política anti productes francesos, van passar-les a anomenar "French Lies" (mentides franceses).

Bo, en qualsevol cas, crec que és una expressió que la llengua catalana hauria de mantenir i no manllevar una traducció literal d'altres llengües.


PATATES PUTXADES I SALADES REFREDANT-SE
I sí, de tant en tant, unes bones patates rosses es posen d'allò més bé.  A més, les podem començar a "putxar" (deixar-les com bullides) a qualsevol hora i guardar-les en un bol ja salades.  Quan estan ben fredes, se'ls dóna una altra cocció i és aleshores quan queden rosses: cruixents per fora i toves per dins.  Si no us agraden molt els fregits, podeu fer el primer pas, el del putxat, i llavors, sense afegir-hi oli, les poseu al forn una mitja horeta a 200ºC.  Quedaran igual de rosses, cruixents i toves per dins, però sense tant d'oli.
El secret està en deixar refredar les patates putxades.


CLICADA D'ULL --> Renteu bé les patates i no les peleu.  La pela de la patata hi dóna molt més gust.  Les que hem putxat les podem usar per fer-ne una truita.  En aquest cas, us recomano que a l'oli de la paella per fer-ne la truita hi afegiu 3 o 4 alls picats, i que sigui oli d'oliva.  Quan els alls estan a punt de trencar el color, afegiu-hi els ous batuts amb les patates a dins.  Afegiu-hi una miqueta d'aigua, així no se us cremarà!  Ah, i si enlloc d'aigua hi poseu una tassa de cafè petita, la truita surt EXQUISIDA!

BON PROFIT!

1 comentari:

  1. No et voldria dur la contrària, però no tenen res a veure les patates rosses amb les patates fregides.

    A les patates rosses es fa amb poc oli (el just perquè rellisquin) i s'han d'anar remenant per que es vagin enrossint de tot arreu. En canvi els patates fregides es fan amb molt d'oli (de vegades completament submergides).

    No cal dir, que les patates rosses són 10 vegades més bones que les fregides.

    ResponElimina

Gràcies per haver-me llegit. Digues-me alguna cosa!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...