divendres, 8 d’octubre de 2010

Sense additius ni conservants

La societat del benestar i el gran consumisme que "patim" a occident, fa que ens preocupem molt pel que mengem.  I això està bé.  Però sovint arriba que, de la preocupació, passem a l'obsessió, i això ens emmalalteix.

La iatrogènesi  -qualsevol alteració maligna de l’estat del pacient provocada pel mateix metge, medicaments o la ingesta de medecina “preventiva”- dóna suport a l’eslògan publicitari que dóna títol a l’escrit d’avui.  És a dir, la iatrogènesi es dóna en l'obsessió de malalties que encara no existeixen en el nostre organisme però que tenim grans probabilitats de tenir-les perquè ens ve de família o de l'entorn: seria el cas del colesterol.  Ha tingut el seu màxim exponent en la faula de la Grip A al llarg de l'hivern 2009-10.

Personalment, quan veig un producte que posa “SENSE ADDITIUS NI CONSERVANTS”,  en llegeixo l’etiqueta.  Només de llegir-la em vénen caquetes...

Sabem, realment, què són els additius i els conservants?  La informació que ens arriba és sempre molt negativa, però no cal ser tan radicals.  Gairebé tots els productes NECESSITEN additius i conservants per allargar-los-hi la vida.  Altrament, la nostra societat del benestar i de tenir-ho tot a l’abast, s’enderrocaria.

Un additiu és una substància que, sense haver de ser un aliment per ella tota sola, ni posseir cap mena de valor nutritiu, s’agrega intencionadament a un aliment o beguda amb la finalitat de modificar les seves característiques organolèptiques o facilitar el procés d’elaboració o conservació. 

Un conservant, tal com diu la mateixa paraula, és allò que s’afegeix als aliments o begudes per allargar-los-hi la vida o per conservar-los en un recipient que, de manera natural, no s’hi troba.  Dels tarongers, no en pengen tetrapacks de suc de taronja.  Els conservants, a més, es troben dins del grup dels additius.

Quan manipulem un aliment i el volem fer en conserva, d’una manera conscient li estem allargant la vida a aquell aliment: una melmelada, una salaó, un encurtit... Per tant, encara que ho estiguem fent de manera MOLT NATURAL, estem usant additius.

Posem per cas una melmelada.  En principi, la qualitat alimentària de les melmelades exigeix que la fruita estigui prou “gelatinitzada” i que contingui sucre.  Per tant, si bullim fruita amb sucre i l’hi deixem el temps suficient, al final ens agafa textura de melmelada.  

Tanmateix, allargar molt les coccions fa que perdem propietats gustatives i nutritives.  És aleshores quan hi afegim additius:  pectina de poma –que la trobem a la poma i a la pela de la llimona-, i l’àcid cítric –que l’aconseguim amb el suc de llimona-.  Aquest darrer, a més de fer-nos de conservant del producte, ens manté el color.  Si a la melmelada l'hi afegeixo un polsim de pebre, estic usant un potenciador del gust, considerat també additiu; i, si a més, l'hi afegeixo una branca de canyella, d’aquest additiu se’n diu aromatitzant.

Per tant, on vull arribar és que no tot és negre o blanc.  És evident que hi ha additius que són del tot naturals i, sovint, innocus a la salut, mentre que n’hi ha d’altres –la minoria-, que poden ser dolents.

Per tenir bona informació dels additius, us proposo aquest link on trobareu tots els números E permesos a la C.E.E.: http://www.food-info.net/es/index.htm

Per saber més sobre additius i les histories que s’han muntat al voltant d’ells, podeu veure: http://www.aditivosalimentarios.com/ i també http://milksci.unizar.es/adit/aditivos.html


CLICADA D’ULL à Sabeu que una nou moscada pot ser letal si ens la mengem sencera?  Quan ratllem nou moscada, estem usant un additiu aromatitzant.  Usat en petita quantitat és bo per a la salut i per al gust.  La ingesta d’una nou sencera, ens pot matar.  I el mateix passa amb el llorer, una gran quantitat de llorer en infusió, ens pot perjudicar la vida!  Doncs ara, pensem una mica si paga la pena comprar aliments SENSE ADDITIUS NI CONSERVANTS.

BONA MEDITACIÓ!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Gràcies per haver-me llegit. Digues-me alguna cosa!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...