dimarts, 26 d’octubre de 2010

Un chutney de pinya amb prunes

EL CHUTNEY JA S'HA ESPESSEÏT

Aquest és el darrer exercici que hem fet amb els assistents dels tallers de conserves de L'Escala.  
Els Chutneys són un tipus de conserva del subcontinent indi.  Tot i així, degut també a l’època de la colònia britànica en el subcontinent, els chutneys es van popularitzar molt a la Gran Bretanya i sovint se’n confon l’origen.  Si bé la Gran Bretanya té una gran tradició melmeladera, s’han fet seu l’art culinari del chutney a Europa ja que els és molt més fàcil i barat que no pas fer una melmelada.  I això és perquè no s’usa llimona sinó que s’usa vinagre.

Així doncs, podem dir que un chutney és un agre-dolç.  El seu ús és més aviat per untar damunt d’un pa, per exemple, d’estil de l’orient mitjà o del subcontinent.  En principi, no és una conserva que usem per esmorzar. 

De fet, un chutney no és una melmelada, sinó una salsa.  I bé, podeu fer chutneys del que volgueu, sempre que barregeu una fruita amb ceba i espècies.

RECEPTA BASE:

500 gr. Prunes
500 gr. Pinya
TOT NETEJANT LA FRUITA
500 gr. Ceba de Figueres
200 gr. Tomàquet
2 “chiles”
50 gr. Gingebre
200 gr. De sucre moreno
1 c/c de sal
250 gr. De vinagre de poma
5 claus d’olor
2 c/c de cardamom o comí
2 c/c de canyella en pols
50 gr. De panses de Corint


Netegem les fruites i les tallem ben menudetes.  El “chile” també s’ha de picar ben petit.   La ceba cal tallar-la com si fos paper de fumar.   L’ordre que cal posar els ingredients a la cassola és el següent:

PINYA – SUCRE – esperem que es desfaci una mica
LA CEBA TALLADA BEN FINA
TOMÀQUET – PRUNES – que quedi tot ben quallat
PANSES – esperem que s’hagin inflat
LES ESPÈCIES
EL VINAGRE

Quan veiem que s’ha fet una pasta prou consistent, ja ho podem posar en pots i de cap per avall.  No cal esterilització ja que les espècies i el vinagre en fan de conservant.

CLICADA D'ULL --> A l'Índia es menja sobre el "chapati" -un pa pla que es fa en una paella, calent- o un naan -un plat que porta carn i verdures-.  Avui nosaltres l'hem menjat amb el cereal andí per excel·lència: la quinoa, que ens l'ha preparat una assistent al taller, amb verdures i carxofes.  El Chutney hi quedava deliciós!

BONA CUITA! I BON ACOMPANYAMENT!

2 comentaris:

 1. Ostras!! Se ve que disfrutaste haciéndolo. Habrá que probar algo tan british. Pero ya para después de las fiestas, que por aquí la gente es más de gusto tradicional en esta época.
  Que empieces el año tan bien como se te ve
  Saludos

  ResponElimina
 2. Pues en general, en España, gustan mucho los chutneys!

  También os deseo lo mejor para estas fiestas!

  ResponElimina

Gràcies per haver-me llegit. Digues-me alguna cosa!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...