dilluns, 1 de novembre de 2010

Fideuà de pobre

FIDEUÀ A TAULA
Jo en dic així perquè és una fideuà que surt molt bona i ens hi hem de gastar molt pocs diners.  El secret d'una bona fideuà són els fideus, que millor que s'usin els 0, o també anomenats de "cabell d'àngel" i tenir-los ben rossejats.

Com que es conserven bé, compro bosses de 5 kilos i els rossejo al forn.  Un cop rossejats i freds, els podem guardar en una carmanyola i així sempre en tenim en cas d'urgència.

Evidentment, els altres secrets són: un bon fumet de peix i dos all-i-oli's, un de negat i l'altre que estigui ben fet; i un bon sofregit de ceba tomàquet i all. (el que faig jo és el que em van ensenyar uns cuiners de Palafrugell, al Baix Empordà, un sofregit que es fa durant deu dies unes vuit hores diàries.  Cada dia s'hi tira una cullerada de cafè de sal.  Així, al sortir tan salat, ens estalviem de salar els arrossos i els fideus.  Els gustos queden ben concentrats, així, si fem sofregit de 20 kilos de ceba, obtenim un resultat de 2 kilos de sofregit concentrat que podem congelar en bosses de fer glaçons.  Un glaçó de sofregit correspon a una persona.  EL DIA QUE EN FACI, US PENJARÉ LA RECEPTA EN UN POST)

ALL-I-OLI PER A LA FIDEUÀ
Sabreu que la fideuà us ha sortit bona si els fideus, un cop s'han begut tot el fumet i han reposat uns dos minuts, s'aixequen de la paella, com els de la foto.

Per a la recepta, usaré 125 grams de fideus per a cada comensal, pensant que és plat únic.  Si és segon plat, amb 75 grams en feu prou.  Com que l'all-i-oli sol sortir molt bo i a tothom li agrada molt, la gent hi xuca molt de pa, per tant, no necessitem grans cassolades de fideus!UTENSILIS:

 • Una paella d'arrossos i fideuàs
 • Un morter
 • Una fusta
INGREDIENTS:
 • 125 gr fideus 0 rossejats
 • 250 gr fumet de peix
 • 1 glaçó de sofregit (ja porta molta sal, per tant, no cal salar la fideuà)
 • 6 c/S d'all-i-oli negat
 • 1 c/c de pimentón dolç
 • 2 c/c d'oli de girasol
 • OPCIONAL: gambes, escamarlans, sípia, cloïsses, escopinyes...
PROCEDIMENT:
 1. Posem l'oli de girasol a la paella amb el foc ben fort.  Si hi posem peix, ara és l'hora de posar-l'hi.  Si no n'hi posem, ja hi podem posar els fideus.
 2. Quan veiem que els fideus ja són ben calents, hi tirem el pimentón i el glaçó de sofregit.
 3. Quan està tot ben barrejat, hi aboquem el fumet a temperatura ambient.
 4. Quan s'ha begut la meitat del líquid, hi afegim l'all-i-oli negat.
 5. Quan sentim que els fideus es comencen a enganxar, apaguem el foc i tapem la paella amb paper de diari, perquè la humitat es quedi a dins.
 6. Al cap de dos minuts, ja podem posar la paella a taula i disfrutar!
CLICADA D'ULL --> Si viviu arran de mar, podeu anar a buscar aigua salada per fer el fumet.  En aquest cas, us estalviareu de salar les paelles i les fideuàs.  Ara bé, si acostumeu de fer això, no saleu gaire el vostre concentrat de sofregit!

BON PROFIT!

1 comentari:

Gràcies per haver-me llegit. Digues-me alguna cosa!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...