diumenge, 21 de novembre de 2010

Galetes de Nadal Alemanyes del segle XVIII

ACABADES DE SORTIR DEL FORN
MÀQUINA DE PICAR CARN AMB
EL MOTLLE DE FER GALETES
Al nord d'Europa, el solstici d'hivern se celebra molt més que no pas aquí al sud.  Els preparatius de la taula del dia de més foscor de l'any es comencen a preparar moltes setmanes abans.
La recepta que avui us proposo són unes galetes que es fan unes sis setmanes abans del 25 de desembre i es comencen a menjar aquell dia.  Són més bones reposades!
Ara mateix són TAN BONES, que no crec que el cap de setmana que ve me'n quedi cap!
AMASSEM A MÀ 
Aquesta recepta l'hem feta amb la meva amiga Birgit, una noia del nord d'Alemanya que ja de petita, amb la seva àvia, les feien.  I la seva àvia, les feia amb la seva àvia.  És per això que, la recepta, manuscrita damunt d'un paperot, ha fet quilòmetres i segles!

INGREDIENTS:

  • 250 g mantega (millor si és irlandesa)
  • 250 g sucre
  • 500 g farina
  • 4 rovells d'ou
  • 1 pot petit de sucre avainillat
  • 1 c/c llevat en pols
  • FINS A OBTENIR UNA BOLA
    COMPACTA SENSE ESCLETXES
  • 1 polsim de sal
PROCEDIMENT:
  1. Blanquegem la mantega amb el sucre fins a aconseguir una pomada.  Hi afegim el sucre avainillat, el llevat i el polsim de sal.  Ho amassem ben amassat, amb les mans, per transmetre l'escalfor a la mantega.
  2. Quan aconseguim la textura de pomada, hi afegim els rovells d'ou.
  3. Tamissem la farina damunt de 2 i amassem.
  4. Hem d'amassar fins que quedi una bola compacta i sense cap escletxa, que no s'esquerdi.
  5. Ho deixem reposar a la nevera unes dues hores.
  6. Amb l'ajut d'una màquina antiga de picar la carn, i amb l'ajut dels motllos que vénen amb aquesta màquina, fem les galetes de la llargada dels dits de la mà.
  7. Ho posem al forn a 175ºC, a la meitat, damunt de paper sulfuritzat.  Quan estiguin una mica morenes, ja es poden treure del forn i posar-les damunt del padrís amb l'ajut d'una pala.
  8. Quan estiguin ben fredes, les posem en cura dins d'una capsa de galetes, folrada de paper perquè aguantin el mes de maduració!
CLICADA D'ULL --> Com que actualment és força difícil aconseguir una màquina de picar carn amb motllos de fer galetes -a no ser que aneu a Alemanya que, gràcies a la crisi, s'està recuperant la tradició de fer-s'ho un tot a casa-, ho podeu posar en una mànega pastissera i anar fent amb paciència.

HO POSEM SOBRE PAPER
SULFURITZAT
FEM GALETES DE LA MIDA
DELS DITS DE LA MÀ








LES GUARDEM DINS D'UNA CAPSA DE GALETES
FINS AL DIA DE NADAL... SI PODEM...
BONA MASSA, BONA CUITA I MOOOLTA PACIÈNCIAAAAAA

4 comentaris:

  1. Compte amb la farina integral!
    El 3. cuiner de les galetes

    ResponElimina
  2. Moltes gràcies, ho estava buscant

    ResponElimina
  3. Hola, -qué és la mantega pomada?
    Mireia.

    ResponElimina
  4. Respecto a la maquina de hacer las galletas no hay que ir tan lejos solo con ir a extremadura ya es suficiente ya que estas galletas son típicas de extremadura y la manteca suele ser ce cerdo, y si no quiere viajar también se pueden comprar por teléfono.

    ResponElimina

Gràcies per haver-me llegit. Digues-me alguna cosa!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...