dimarts, 23 de novembre de 2010

Llet d'ametlles segons "Lo llibre del Coc" s.XIV

REFREDANT-SE PERQUÈ
QUALLI BÉ I SIGUI BEN
ESPESSA.
Avui em plau de córrer en el temps.  He seguit la recepta del Sent Seví per fer una llet d'ametlles que la tindré preparada per a fer un plat demà... És a dir, que el post el penjaré demà.  En un altre post meu, us parlava d'aquest llibre, per si no el coneixíeu.


Us transcric tal qual diu el capítol corresponent:XXXIV. LLET D’AMETLLES

“Si vols fer llet d’ametlles bullides, hages una escudella d’ametlles perades, e pica-les; e puis hages aitanta d’aigua com les ametlles.  E cola-les ab bell drap fortment mentre res ne vulla eixir.  E mit-ho a coure en una olla; mit-hi sucre blanc.  E deu tant coure que sia espès fort.
E si la vols donar a hom sa, mit-hi sal e raïls de gingibre entregues.”

Així doncs, la recepta queda:

INGREDIENTS:
Ametlles
Aigua
Sucre

PROCEDIMENT:
 Pelem i triturem les ametlles
 Les posem a bullir amb un tpt d’ametlla i aigua
 Ho colem amb una musselina o un colador, que no caigui cap trosset.
 Ho posem a bullir novament amb sucre.  Ha de quedar ben espès.  Jo hi he posat el 50% de sucre respecte al pes net de la llet.

Fixeu-vos que ja al 1300 tenien cura de la salut a la cuina.  Ens recorda que si aquesta llet la volem donar a una persona que estigui sana, l’hi podem afegir una mica de sal i arrel de gingebre.

CLICADA D'ULL --> Per als que sou vegeterians i no mengeu cap producte animal, aquesta llet és un bon substitut de la llet que es comercialitza d'origen animal.  A l'estiu, queda molt bé per fer una crema freda de carabassó, o de meló...

BONA CUITA!

2 comentaris:

  1. Molt interessant, sempre que n'he fet no l'he bullit. Ho provaré d'aquesta manera

    ResponElimina
  2. Abans de conèixer la recepta del Coc, jo sempre l'havia feta bullida! Pots aprofitar millor les propietats de les ametlles!

    ResponElimina

Gràcies per haver-me llegit. Digues-me alguna cosa!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...