dilluns, 13 de desembre de 2010

Quan l'anxova de l'Escala... se'n va cap a Lapònia... una melmelada per a un coulant de xocolata

A El Rebost de l'Empordanet(r) ens ve de gust, sovint, fer bestieses.  Bé, si més no, ens la juguem.  No és un petit taller que es dedica a posar sucre al primer ingredient que troba... NO PAS!  Quan algú demana una melmelada feta "sur mésure" és com anar a ca'l sastre:  cal prendre mesures, cal pensar-hi, cal fer provatures, cal escoltar les opinions de la gent del carrer, dels usuaris fidels, de la gent amb un mínim d'educació al paladar, retallar d'aquí, allargar d'allà, ara una mànega és més llarga que l'altra... renoi!

Cada any, en ple estiu, quan fa aquella calor tan xafogosa i enganxosa que se'ns inflen les cames d'estar drets davant dels fogons i ens sol baixar la pressió arterial, és quan el cap ens bull més i fem "l'edició limitada del Nadal".

Aquest 2010 em venia de gust treballar l'anxova.  És que sóc veí de l'Escala i, està clar, calia usar alguna cosa que representés el país.  I no em refereixo al petit país d'aquell cantautor que fa vins... no, no, no... em refereixo al gran país (ho entenc com a tret cultural) que podria ser tota la riba de la Mediterrània.  Una melmelada que ens unís els de l'est amb els de l'oest, els africans amb els del sud d'Europa.  I això perquè una de les dèries que tenim a El Rebost de l'Empordanet(r) és la universalització.  És a dir, fem el que fem, busquem que tant agradi a un que visqui a la Vall d'en Bas com un que visqui al costat de Milford Sound a Nova Zelanda.  Al nostre entendre, això és l'avantatge de la globalització amb la pressió de la glocalització.  Aprofitar-se de les coses positives de les dues visions és anar a parar al camí del mig!  Vaja, si més no, a l'èxit assegurat!  I així ha estat.  L'edició limitada i enumerada a "500" se n'ha anat a passar una llarga nit al Pol Nord.

PRESENTACIÓ DE LA MELMELADA D'ANXOVA
AL JURAT DEL PREMI DE CUINA AMB ANXOVA
EL PASSAT 2 D'OCTUBRE DE 2010 AL MUSEU
DE L'ANXOVA I DE LA SAL DE L'ESCALA
Per cert, aquesta melmelada va guanyar el primer premi de cuina de l'anxova a L'Escala el passat 3 d'octubre de 2010 i avui, 13 de desembre, s'ha presentat la recepta i la melmelada a tot el públic escalenc al llarg de la XVI MOSTRA DE CUINA DE NADAL 2010, on, amb molt de gust i honor, he pogut compartir cuina amb la Justine de Valicourt, la becada de Ferran Adrià i que haurà passat tres mesos donant voltes per Catalunya per conèixer el producte de casa nostra i a petits productors.

L'objectiu d'aquesta melmelada és que formi part dels postres.  És a dir, vam fer les provatures amb:

PASTÍS DE POMA I CREMA
COULANT DE XOCOLATA BLANCA FARCIT DE MELMELADA D'ANXOVA
DULSE DE LECHE
POMA AL FORN
GELAT DE MADUIXA

I hi quedava ben arrodonida!

Per cert, si mai aneu a l'Escala expressament a comprar anxoves, o us les compreu on sigui, fixeu-vos bé que siguin de ca'n Solés... SÓN BONÍSSIMES! I molt ben elaborades, amb el seu òptim punt de sal.

INGREDIENTS:

  • 400 grs. d'anxova escorreguda del seu oli
  • 400 grs. de vermut de Reus
  • 100 grs de pebrot vermell escalivat
  • 350 grs de sucre
  • 50 grs d'aigua d'escalivar el pebrot
  • 5 grs de pebre en gra -millor si és el de Cubebe, però costa moltíssim de trobar, si no el trobeu, feu servir Séchouan-
  • 2 estrelles d'anís
  • 2 llimones -el seu suc-
  • 1 poma fuji, tallada a daus molt petits
PROCEDIMENT:
  1. 24 hores abans, posem a macerar els 400 grs d'anxova amb 200 grs de vermut, el pebre i les 2 estrelles
  2. Passat aquest temps, ho colem i llencem el suc.
  3. Tallem les anxoves ben petites i les posem en una olla juntament amb el pebre i l'anís.
  4. Tallem el pebrot a daus i el psoem dins l'olla, juntament amb el suc del pebrot escalivat, els 200 grams de vermut restants i hi afegim el sucre.
  5. Quan comenci a bullir, hi tirem la poma que hem tallat ben petita petita
  6. Quan la poma s'hagi fos, ja tindreu la textura de melmelada.
  7. Tireu-hi el suc de llimona, deixeu bullir uns 10 minuts i ja podeu empotar.
  8. Bany maria 45 minuts a comptar a partir que l'aigua bull
CLICADA D'ULL --> Algú s'atreveix a fer-ho amb una sardina?  Us asseguro que la melmelada de sardina està per xupar-s'hi els dits!  Segons diuen, clar!

BONA CUITA, BONA MELMELADA I... A FER MOLTS POSTRES NOVEDOSOS!

4 comentaris:

  1. ostres tu...!!! Internet és anar de sorpresa en sorpresa.... a cuál más suculenta, que dirien! Aquesta melmelada ha de ser tota una experiència...!!!

    ResponElimina
  2. Lamermelada d'anxoves va ser motiu de comentari aquest passat dissabte amb altres blocaires de la resta de l'estat. Quan els hi vaig dir fli-pa-ven jajaja.

    Com jo quan ho vaig sentir la primera vegada. Ara ja no, que mica en mica ens anem coneixent i ja se que d'idees i combinacions noves i sucoses en aquesta casa no en falten...

    :)

    ResponElimina
  3. Vaja! Doncs quina casualitat, no? Ara ja teniu la recepta! Proveu-la, que és genial!

    ResponElimina

Gràcies per haver-me llegit. Digues-me alguna cosa!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...