dilluns, 17 de desembre de 2012

La Xapata... un pa que vol paciència....

XAPATES ACABADES DE FER
Aquesta setmana és maratoniana... D'avui en vuit ja és la nit de nadal, i hem de començar a tenir la nevera una mica farcida per arribar a temps a tot arreu.  Avui farem tres xapates.  És un pa que requereix temps i paciència ja que és una massa molt humida i no es pot treballar a la taula de treball i ho haurem de fer a dins d'una palangana amb una cullera de fusta.  Ha estat la segona vegada en ma vida que el faig i val a dir que aquesta vegada han sortit molt bé.  Si us agrada fer pa, l'he tret del llibre El Gran Libro del Pan, de Christine Ingram i la Jennie Shapter, de l'editorial Hymasa.  És un llibre del que n'estic molt content ja que n'he fet algunes receptes, com la dels Grisines, i sempre funcionen molt i molt bé.

Aquesta recepta té dues parts, la del primer i la del segon dia.  El primer dia fem la biga, o la massa que ajudarà a arrancar la massa resultant del segon dia.

INGREDIENTS:

PER A LA BIGA:

* 7 gr. de llevat de París
* 200 ml d'aigua tèbia
* 350 gr. de farina 00

PER A LA MASSA:

* 15 gr. de llevat de París
* 400 ml. d'aigua tèbia
* 4 C de llet calenta
* 500 gr. de farina 00
* 2 c de sal
* 3 C d'oli d'oliva


PROCEDIMENT:

COMENCEM PER LA BIGA:

BOLA DE BIGA QUE DEIXAREM CRÉIXER 20 HORES.
1.-- Barregem el llevat amb l'aigua.
2.-- Tamissem la farina i hi afegim la barreja de l'aigua.
3.-- Amassem fins que ens surt una bola compacta.
4.-- La posem en un bòl i la tapem amb un film untat amb oli d'oliva.  La deixem reposar entre 15 a 20 hores.
LA MASSA:

1.-- Barregem el llevat amb l'aigua.2.-- Aboquem aquesta barreja a la biga, que haurà crescut i desprendrà olor a alcohol.  Ho barregem ben barrejat fins que queda una papilla aigualida.

3.-- Amb una mà, afegim farina mentre, amb l'altra, barregem amb una cullera de fusta.
4.-- Serà una massa molt humida, per tant, l'haureu d'anar treballant amb la cullera, o amb les mans si voleu, a dins de la palangana.  Us ha de quedar una massa homogènia.  Amb uns 15 minuts en teniu prou.
5.-- Hi afegim la sal, l'oli i la llet i continuem barrejant.6.-- Tapem la massa amb film untat amb oli i esperem unes horetes fins que hagi crescut, com a mínim, el doble.7.-- Enfarinem una placa de forn i hi aboquem la massa amb l'ajut de la cullera i de mica en mica amb la finalitat d'obtenir tres xapates.  Amb les mans, cal donar-los-hi la forma rectangular i "picar" una mica la part superior de la massa.  Intenteu fer-les d'uns 2 cms d'alçada.

8.-- Quan les tingueu totes tres ben posades, les polvoritzeu de farina.
9.-- El forn precalent.  Les courem a uns 220ºC uns 30 minuts o fins que, en tocar-les, sonin a buit.

BONA XAPATADA!

CLICADA D'ULL--> Un cop fredes, les podeu congelar senceres i les aneu traient del congelador a mesura que en necessiteu.  Si voleu donar-les-hi gust a tomàquet, useu 115 gr. de tomàquet sec hidratat amb oli d'oliva i tallat ben petit.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Gràcies per haver-me llegit. Digues-me alguna cosa!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...