dimarts, 18 de desembre de 2012

Mandonguilles amb sípia... per a xucar-hi pa!

MANDONGUILLES AMB SÍPIA
Feia temps que no en feia i, la veritat, en tenia ganes.  Però el motiu de fer-les no és ben bé el temps que portava sense posar-me a la cuina per fer aquest plat sinó que la motivació real n'és un altre.  Un vespre d'aquests de tramuntana i de fred de desembre, la meva bona amiga, germana, mare, mussa Pilar Aymerich, de La Devesa de Tor, em truca per convidar-me a sopar perquè havia fet un pollastre amb escamarlans que els àngels, una bona tropa, hi cantaven l'Al·leluia, el Gloria in Excelsis Deo i d'altres melodies angelicals.  I la veritat, com que a mi se'm resisteix molt el plat de la Pilar, vaig pensar, vés-hi!  I renoi!  En ma vida havia menjat un pollastre amb escamarlans tan escandalós com aquell.  Com que el dia abans havíem fet un intercanvi d'impressions sobre el seu futur pollastre i, per sort divina, no em va fer gens de cas, i, en veure que li havia sortit tan i tan bé, m'he atrevit a barrejar alguns ingredients del seu pollastre amb les meves mandonguilles.  La veritat és que en aquestes mandonguilles amb sípia, la barreja del mar i muntanya hi queda ben palès.  A mi, m'han agradat moltíssim!  A més, és un d'aquells plats per fer-los un o dos dies abans de cruspir-te'ls perquè vagi fent la xup xup, lentament, reposadament, amb tranquil·litat.

En definitiva, la cuina no deixa de ser el laboratori de l'alquímia de la nostra ànima!

INGREDIENTS:

* 400 gr. carn picada de porc
* 400 gr. carn picada de vedella
* pa ratllat
* farina
* 2 ous
* all
* julivert
* ceba de figueres
* pastanaga
* tomàquet
* brou de peix
* conyac
* vi blanc
* farcell d'herbes
* brins de safrà
* avellanes
* pa fregit
* sal i pebre, oli de girasol


PROCEDIMENT:

1.-- Desfullem el julivert.








2.-- Despellofem els alls.








3.-- Piquem ben petit l'all i julivert.







4.-- Ho posem juntament amb la carn i hi afegim els dos ous i una mica de pa ratllat.  Ho ben salpebrem.







5.-- Ho amassem tot perquè tots els ingredients quedin ben repartits i sigui una massa homogènia.  Hi anem afegint pa ratllat fins que us quedi una massa prou consistent com perquè en fer les mandonguilles no es trenquin i les puguem treballar bé amb les mans.





6.--  Posem farina en una safata.








7.--  Fem les boles de mandonguilles.  Diuen els entesos en la matèria que les mandonguilles haurien de poder-se menjar d'un cop.  És a dir, la bola ha de ser suficientment petita, o grossa, perquè cabi sencera a dins de la nostra boca.  Bé, després del consell de sapiència popular, anem posant les mandonguilles damunt la safata enfarinada.




8.--  Sacsegem la safata en moviments horitzontals rotatoris perquè les mandonguilles, elles soletes, quedin ben enfarinades i blanques.







9.-- Les guardem en un recipient per poder preparar altres ingredients de la recepta.







10.-- Netegem la ceba i la tallem juliana.








11.-- Netegem la pastanaga i la tallem a rodanxes.








12.-- Partim les cabeces d'alls per la meitat.








13.-- Tallem el tomàquet a grills.








14.-- Posem oli de girasol en una cassola i hi cuinem la ceba.  No ha de ser sofregida!  







15.--  Quan la ceba comença a desprendre la seva aroma, hi posem la pastanaga.
16.--  Quan la pastanaga ja és una mica tova, hi posem els alls.








17.--  Quan els alls ja s'han daurat una mica, hi afegim el tomàquet.  Deixem que el tomàquet deixi anar tota la seva aigua.  Hi posem un polsim de sucre per treure'n l'acidesa.






18.-- Quan les verdures ja són cuinades, les retirem i, afegint-hi una mica d'oli de girasol si cal, amb el foc ben alt, rostim les mandonguilles.  A mi m'agraden que quedin ben fredides per fora i no gaire cuites de dins.





19.-- Mentre les mandonguilles es fregeixen, tallem la sípia a tires.  Quan les mandonguilles ja estan ben rostides, les traiem i posem la sípia a la cassola.






20.-- Quan la sípia comença a petar, hi tornem a posar les mandonguilles i hi tirem un got de tallat de conyac per desglassejar.  Rasquem el cul de la cassola per ajudar el conyac a abosorbir totes les aromes.
21.-- En aquest moment, aboquem les verdures que havíem guardat a part a dins de la cassola, ho barregem bé, hi afegim els brins de safrà i el farcell d'herbes.  Hi tirem vi blanc. 


22.-- Quan l'alcohol ja s'ha evaporat, hi posem el brou de peix.  Quan comenci a bulllir, abaixem el foc i deixem que faci la xup xup unes 4 o 5 horetes.






23.-- Passat aquest temps de cocció, quan el brou s'haurà reduït a la meitat, parem el foc i ho deixem reposar fins a l'endemà.







24.--  Transcorregudes aquestes "tantes" hores, acabem d'arrodonir el plat.  Tot i així, és optatiu.  Ho fem amb una picada d'avellana, pa fregit, all fregit, un pebrot escalivat i hi afegim l'aigua d'escalivar el pebrot.  Ho piquem ben picat i, quan la cassola arrenqui el bull, hi tirem la picada i ho deixem coure uns 10 minuts més.  Ja està llest per emplatar i crospir-nos-ho tot!!!







BONA MANDONGUILLADA I BON PROFIT!!!

CLICADA D'ULL --> Els que sigueu vegeterians, aquesta mateixa recepta es pot fer amb arròs i verdures. Substituïm tota la carn per l'arròs, que ens farà de mandonguilla, i la sípia per tires de pebrot verd i vermell.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Gràcies per haver-me llegit. Digues-me alguna cosa!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...