dijous, 11 d’abril de 2013

Bacallà amb sobrassada i mel

Bacallà amb sobrassada i mel
Tot i que menjo cada dia, no tots els dies són aptes per a escriure receptes.  Però la d'avui, és especial.  Ha estat el dinar que he fet per a unes persones molt importants, un Senyor i una Senyora!!!  Bé, de fet, si cuino, sempre ho faig per a senyors i senyores, però els que es mereixien aquest plat van amb majúscules, tal com cal a l'hora de cuinar un bacallà de qualitat i una sobrassada de les de veritat, duta de Mallorca.  Com a acompanyament, hi he fet un llit de patata al forn, que ja és un tòpic de la cuina, de fet.

És un plat que té dues coccions.  La de les patates i, posteriorment, la del bacallà que haurem marcat i sellat en una paella.  Ja veureu:



INGREDIENTS:

* Bacallà dessalat
* Mel de romaní
* Sobrassada de Mallorca, de la de veritat
* Oli d'oliva de 0.4º
* Pebre fresc
* Pimentón picant
* Patates noves
* Sal
* Herbes de Provença
* OPCIONAL:  All i menta fresca.



PROCEDIMENT:

1.--  Per a assegurar-nos que el bacallà perdi tota la sal de conservació, una setmana abans el posarem en remull.  Els primers dies, li canviarem l'aigua cada 6 hores (no cal que us aixequeu del llit a mitja matinada per canviar-li, ja ho fareu l'endemà).  Llavors, per als tres o quatre darrers dies, podeu canviar-li l'aigua un o dos cops al dia, ja n'hi haurà prou.




2.-- Si teniu talla-fiambres, i sense pelar les patates, les talleu a llesques.  Un cop tallades, les renteu bé.  Si no us agrada la pela de la patata, la podeu treure.  Tot i així, la pela manté molt el gust de la patata, per això l'hi deixo.






3.-- Untem, amb oli d'oliva, el cul de la safata.  Anem fent un llit amb les patates a les que hi anirem posant oli, sal, pebre i les herbes de Provença.  Ho posem al forn a uns 180º durant una horeta o fins que les patates hagin quedat tendres.  Si opteu per posar-hi una picada d'all i menta, ara és el moment d'afegir-ho, tot i que la picada l'haureu feta amb oli d'oliva que us servirà per untar la safata i la patata.




4.-- Mentrestant, marquem el bacallà.  En una paella amb un rajoliu d'oli, esperem que estigui ben roent, i el marquem començant per la pell.  Si el bacallà és bo de debò, la pell no se us desenganxarà.  Deixeu, però, que la pell quedi ben cruixent.  Un cop ha quedat rostideta, sellem la resta del bacallà.





5.-- Un cop tenim les llesques de bacallà marcats i sellats, és l'hora de posar-hi una mica de sal i moldre-hi el pebre.








6.-- Després, hi posem la sobrassada al damunt i, també, la mel.  És bo que ho treballeu tot amb les mans.  La sobrassada és una pasta que es deixa amotllar millor amb les mans que amb espàtules o eines.







7.-- Quan les patates ja estan al seu punt, és l'hora d'ajuntar-ho tot, posant el bacallà al damunt i aprofitant tota l'aigua que hagi deixat anar el bacallà a la paella.  Tornem la safata al forn a uns 130ºC assegurant-nos que el cor del bacallà no sobrepassi els 63ºC.








BON PROFIT I FELIÇ BACALLANDA!!!

CLICADA D'ULL --> Al nord de Portugal, a la regió del Verde Minho, cuinen els millors bacallans de 365 maneres diferents.  Una per a cada dia de l'any.  Paga la il·lusió d'anar-hi un cap de setmana!


2 comentaris:

  1. Quina bona pinta! ho heu tasta mai amb melmelada?

    ResponElimina
    Respostes
    1. I tant, l'any 2005 me'n vaig fer un fart, i amb les millors melmelades del món, les de El Rebost de l'Empordanet... Les heu tastades mai?

      Elimina

Gràcies per haver-me llegit. Digues-me alguna cosa!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...